Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Λιακάδα και υψηλές θερμοκρασίες μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα

Ανοιξιάτικο καιρό προβλέπει η ΕΜΥ μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα με λιακάδα και υψηλές θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σποραδικές βροχές αναμένονται μόνο τη Μεγάλη Παρασκευή.
Από αύριο, Μεγάλη Πέμπτη, ο καιρός θα είναι βελτιωμένος με αρκετή ηλιοφάνεια....




Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3-4 μποφόρ και στο Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις 4-5 και τοπικά μέχρι 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στους 19 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια, στα κεντρικά και νότια στους 22 και στην Κρήτη έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Τη Μεγάλη Παρασκευή προβλέπονται τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο, τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο. Οι άνεμοι δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Το Μεγάλο Σάββατο προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγη πρόσκαιρη συννεφιά που τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα βορειοανατολικά θα είναι κατά τόπους αυξημένη. Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο και θα φτάσει στα βόρεια τους 17 με 18 και στην υπόλοιπη χώρα τους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή του Πάσχα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγη πρόσκαιρη συννεφιά που τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα βόρεια θα είναι κατά τόπους αυξημένη.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3-4 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε καλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει στα βόρεια τους 18 με 19 και στην υπόλοιπη χώρα τους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα του Πάσχα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο ακόμα και θα φτάσει στα κεντρικά και νότια τους 23 με 24 βαθμούς Κελσίου.

Κρατήστε τον Μεγάλο Αδελφό μακριά από το γραφείο σας!

Aν και οι εργαζόμενοι έχουν επίγνωση της περιορισμένης ιδιωτικότητας στους χώρους εργασίας, αυτό δεν σημαίνει ότι απεμπολούν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους και δεν αντιδρούν σε τυχόν αυθαίρετες ενέργειες των εργοδοτών. Ειδικά όταν αυτές οδηγούν στην ανεξέλεγκτη χρήση μεθόδων παρακολούθησης της απόδοσης και της συμπεριφοράς τους.




Πολλές σχετικές υποθέσεις έχουν απασχολήσει την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία έχει εκδώσει σειρά αποφάσεων, αλλά και μία Οδηγία, προκειμένου να καθορίσει με σαφήνεια πού αρχίζει και πού τελειώνει το δικαίωμα του εργοδότη να ασκεί έλεγχο στον εργαζόμενο. Στόχος της ανεξάρτητης Αρχής είναι η διασφάλιση της τήρησης και στον χώρο εργασίας των απαιτήσεων που θέτει το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, σταθμίζοντας τα δικαιώματα τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες αλλά και τις συμβατικές υποχρεώσεις που δημιουργεί μια σχέση εργασίας.

Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει νέα «υπόθεση Κούνεβα»

Στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) έχει αναθέσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης την εξέταση της πρόσφατης απόλυσης εργαζομένης από αλυσίδα cafe-ταχυφαγίων στο κέντρο της Αθήνας και τα θλιβερά γεγονότα που ακολούθησαν.



Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, παράλληλα, η αστυνομία διερευνά το ποινικό μέρος της υπόθεσης.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του Σ.ΕΠ.Ε. το 2009 το 21% των συνολικών ελέγχων πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο που ανήκουν τα επισιτιστικά επαγγέλματα.

Σε επίπεδο κυρώσεων, ο εν λόγω επαγγελματικός κλάδος βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Ωστόσο, το Σ.ΕΠ.Ε. όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, "δεν επαναπαύεται και συνεχίζει τους ελέγχους με στόχο την προστασία των εργαζομένων".

Εξάλλου, επισημαίνεται ότι για το λόγο αυτό, ο ειδικός γραμματέας του Σ.ΕΠ.Ε. Μιχάλης Χάλαρης, "βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία" με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού - Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, Λεωνίδα Καραθανάση.

Δράση κατά των ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Περισσότερους και αυστηρότερους ελέγχους για την πάταξη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων, ενόψει του Πάσχα, ζήτησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΚ), Δημήτρης Καμπούρης.Με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους εμφανίστηκε βέβαιος ότι "δεν έλειψαν και φέτος οι ελληνοποιήσεις" κάτι που το χρέωσε στην "ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών"........



Για τον κ. Καμπούρη στοιχείο που συνηγορεί στο ότι είχαμε ελληνοποιήσεις εισαγόμενων αμνοεριφίων είναι ότι στα πολυκαταστήματα τα αρνιά και τα κατσίκια που εμφανίζονται ως "εγχώρια" πωλούνται αντίστοιχα στην τιμή των 6 και 7 ευρώ το κιλό, δηλαδή στην τιμή που τα αγόρασαν οι έμποροι από τους κτηνοτρόφους - παραγωγούς!

"Κάθε χρόνο ζητάμε την προστασία της εγχώριας παραγωγής και θέτουμε στα συναρμόδια υπουργεία το θέμα των προσφορών των Πολυκαταστημάτων. Δυστυχώς δεν εισακουγόμαστε", είπε ο κ. Καμπούρης και πρόσθεσε: "Καταγγέλλουμε αυτήν την τακτική και καλούμε τον κτηνοτροφικό κόσμο να απέχει από κάθε αγορά των πολυκαταστημάτων".

Στο μεταξύ δήλωσε ικανοποιημένος από τη συμφωνία που κατέληξαν με τους εμπόρους σχετικά με την τιμή αγοράς των αμνοεριφίων: 6 ευρώ/κιλό για τα αρνιά και 7 ευρώ/κιλό για τα κατσίκια.

Προέτρεψε τους καταναλωτές να προτιμήσουν τα εγχώρια αμνοερίφια και να κάνουν έγκαιρα τις αγορές τους. Ο ίδιος εκτιμά ότι τις επόμενες ημέρες θα παρατηρηθεί στην αγορά έλλειψη σε εγχώρια αμνοερίφια κι αυτό γιατί η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη κατά 30% σε σχέση με πέρσι.

Σχετικά με τις τιμές πώλησης των εγχώριων αμνοεριφίων στην αγορά, εκτιμά ότι θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα, δηλαδή 10 - 12 ευρώ το κιλό. Πάντως, στην κεντρική αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης η τιμή στα ντόπια αρνιά κυμαίνεται από 8,30 έως και 10,60 ευρώ το κιλό και στα κατσίκια από 8,50 έως και 11,80 ευρώ το κιλό. Στα εισαγόμενα οι τιμές (και στα δύο είδη) κυμαίνονται από 7,30 έως 8 ευρώ το κιλό.

Ανοίγουν ξανά φτερά τα υδροπλάνα

Σε δημόσια διαβούλευση από το τέλος της περασμένης εβδομάδας έθεσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας σε υδατοδρόμια. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μετέχουν στη διαβούλευση, στέλνοντας τα σχόλιά τους στο e-mail: water-aerodromes@hcaa.gr μέχρι την 15η Απριλίου 2010. Τα σχόλια θα αναρτώνται στο διαδίκτυο από την ΥΠΑ (www.hcaa.gr ή www.ypa.gr ). ...



Στόχος της κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών Δημ. Ρέππας, είναι η αδειοδότηση των υδατοδρομίων να ολοκληρώνεται μέσα σε διάστημα 70 ημερών

Οπως τόνισε ο κ. Σηφουνάκης, «με το σχέδιο Π. Δ δημιουργείται το πλαίσιο της χορήγησης άδειας λειτουργίας και εκμετάλλευσης υδατοδρομίων και καθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τις αδειοδοτήσεις». Η άδεια θα μπορεί να χορηγηθεί σε φυσικό πρόσωπο, σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, σε οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ ή Β΄ βαθμού, σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, στο δημόσιο και σε ενώσεις προσώπων, με βάση τις υποχρεώσεις και τα προσόντα τους. Επίσης καθορίζεται ο τρόπος οργάνωσης και δραστηριοποίησης των προς αδειοδότηση υδατοδρομίων.

Μέχρι σήμερα, λειτουργεί ένα υδατοδρόμιο στο Βόλο, αλλά και αυτό χωρίς να υπάρχουν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ως το 2005 είχαν δοθεί άλλες δέκα άδειες λειτουργίας και έχει αναδειχθεί ένας πάροχος, που θα κάλυπτε και το Αιγαίο, αλλά λόγω της γραφεικρατίας απεσύρθη.

Βάζουν βαθμό ενέργειας στα κτίρια

Ανάλογα με την ενεργειακή τους «συμπεριφορά» θα χαρακτηρίζονται από τον Ιούνιο τα κτίρια, ενώ θα πραγματοποιούνται επιθεωρήσεις και στα παλιά όταν πωλούνται ή ενοικιάζονται. Έτσι, ο αγοραστής ή ενοικιαστής θα μπορεί να υπολογίσει τις δαπάνες που θα καταβάλει για θέρμανση, κλιματισμό, φωτισμό κ.ά......



Υπεγράφη από τους συναρμόδιους υπουργούς και τίθεται σε εφαρμογή τον Ιούνιο ο νέος Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιριακού Τομέα (ΚΕΝΑΚ), που αντικαθιστά τη μελέτη θερμομόνωσης, προβλέπει ενεργειακές επιθεωρήσεις στα νέα κτίρια και στα υφιστάμενα, όταν πωλούνται ή ενοικιάζονται και κατάταξη των κτιρίων ανάλογα με την ενεργειακή τους συμπεριφορά ώστε οι χρήστες (ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές) να γνωρίζουν τις δαπάνες που θα καταβάλουν για θέρμανση, κλιματισμό, φωτισμό, θέρμανση νερού κλπ.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), με τον ΚΕΝΑΚ:

-Προβλέπεται η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης για όλα τα νέα κτίρια, συνολικής επιφάνειας άνω των πενήντα τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.), τα υφιστάμενα κτίρια που υπόκεινται σε ριζική ανακαίνιση, τα υφιστάμενα κτίρια επιφάνειας άνω των 50 τ.μ. ή τμήματα αυτών όταν πωλούνται ή εκμισθώνονται, καθώς και σε όλα τα κτίρια του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το πιστοποιητικό θα ισχύει για 10 χρόνια.

Η απαίτηση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης στην περίπτωση αγοραπωλησίας τίθεται σε εφαρμογή έξι μήνες από την έναρξη ισχύος του ΚΕΝΑΚ και στην περίπτωση ενοικίασης εννέα μήνες μετά (και όχι δύο χρόνια όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά). Η τιμή βάσης για το κόστος έκδοσης των πιστοποιητικών για τις κατοικίες, όπως έχει ανακοινώσει η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, θα είναι 1 ευρώ το τετραγωνικό.

Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του ενεργειακού επιθεωρητή και συστάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, ώστε οι καταναλωτές να είναι σε θέση να συγκρίνουν και να αξιολογήσουν την πραγματική τους κατανάλωση και τις τυχόν δυνατότητες βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης. Τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές, οι οποίοι θα εγγραφούν σε Μητρώο που θα τηρείται στο υπουργείο. Η κατάταξη θα γίνεται με βάση το λόγο της κατανάλωσης του κτιρίου προς την κατανάλωση του κτιρίου αναφοράς.

Θεσμοθετείται η Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων που αντικαθιστά τη μελέτη θερμομόνωσης και θα εκπονείται για κάθε νέο κτίριο, καθώς και για κάθε υφιστάμενο, εφόσον θα ανακαινίζεται ριζικά και βασίζεται σε μια συγκεκριμένη μεθοδολογία η οποία αναφέρεται: α) στην απαίτηση κάλυψης ελάχιστων προδιαγραφών του κτιρίου όσον αφορά στο σχεδιασμό του, το κτιριακό κέλυφος και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και β) στη σύγκρισή του με κτίριο αναφοράς.

Ως κτίριο αναφοράς νοείται κτίριο με τα ίδια γεωμετρικά χαρακτηριστικά, θέση, προσανατολισμό, χρήση και χαρακτηριστικά λειτουργίας με το εξεταζόμενο κτίριο που πληροί όμως ελάχιστες προδιαγραφές και έχει καθορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, τα οφέλη από τον ΚΕΝΑΚ είναι οικονομικά (περιορισμός των λειτουργικών εξόδων και εξόδων συντήρησης των κτιρίων, αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας), κοινωνικά (δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, βελτίωση της ποιότητας ζωής) και περιβαλλοντικά (περιορισμός των εκπομπών ρύπων, κυρίως διοξειδίου του άνθρακα, με σημαντική συμβολή στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην εξοικονόμηση ενέργειας).

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΣΦΑΛΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ενόψει των εορτών του Πάσχα και της αυξημένης κατανάλωσης αγαθών, η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, υπενθυμίζει ποια απλά θέματα πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής κατά την επιλογή και κατανάλωση τροφίμου ώστε αυτό να είναι υγιεινό και ασφαλές και να διασφαλίζεται η υγεία του.



ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ-ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ:
Α. Κατά την αγορά τυποποιημένων τροφίμων :
Η συσκευασία του τροφίμου να είναι απαραβίαστη, χωρίς φθορές, τρυπήματα, σχισίματα, αλλοιώσεις χρωμάτων και ετικετών και παραμορφώσεις συσκευασιών.
Να αναγράφονται στην ελληνική γλώσσα το είδος του τροφίμου, τα συστατικά του, η προέλευσή του, ο τρόπος συντήρησης και ο χρόνος διατήρησης-κατανάλωσης και πιθανά στοιχεία για περισσότερη προσοχή (πχ να αναφέρει ότι έχει ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα σε ομάδα καταναλωτών με ιδιαίτερη ευαισθησία υγείας).
Τα ευαίσθητα τρόφιμα να βρίσκονται εντός των ψυγείων και από εκεί να τα παίρνει ο καταναλωτής.
Τρόφιμα που ενώ πρέπει να βρίσκονται στο ψυγείο, για ευκολία τοποθετούνται σε πάγκο εκτός, να μην αγοράζονται.
Να μην υπάρχει στην επιφάνεια ή εντός της συσκευασίας (όπου μπορεί αυτό να διακρίνεται) πολύς πάγος στα κατεψυγμένα ούτε υγρά στα νωπά.
Οι κονσέρβες δε θα είναι φουσκωμένες, δε θα περιέχουν αέρα και δε θα έχουν παραμορφώσεις στη συσκευασία τους.
Να μην υπάρχει σκόνη στην επιφάνεια των τροφίμων ούτε στα ράφια (η ύπαρξή της σημαίνει ελλιπή καθαριότητα και μη ορθή διακίνηση και προστασία των τροφίμων).
Να μην είναι σπασμένο ή παραμορφωμένο το περιεχόμενο τρόφιμο.
Να μην υπάρχει είτε επί της συσκευασίας εξωτερικά είτε στο ράφι ένδειξη αλευριού ή συσσωματώματος (σαν ίνες αράχνης) κυρίως στα είδη αλευροποιίας και όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά. Αποτελούν ένδειξη αλλοίωσης του περιεχομένου (ανάπτυξη εντόμων).
Προσέχετε να επιλέγετε καταστήματα που έχουν καλές συνθήκες υγιεινής χώρων, τα τρόφιμα είναι με τάξη τοποθετημένα, ανάλογα με το είδος τους, σε νοητά χωρισμένους χώρους, δεν υφίσταται συμφόρηση χώρων και οι εργαζόμενοι φορούν ανοιχτόχρωμη ενδυμασία εργασίας και σκούφους που καλύπτουν τα μαλλιά.


Τρόφιμα που εκτίθενται σε εξωτερικό χώρο καταστημάτων δεν είναι ασφαλή και πρέπει να αποφεύγονται λόγω των περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων (ζέστη, ψύχος, σκόνη, ρύποι οχημάτων, ηλιακή ακτινοβολία, που επιβαρύνουν και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων).
Νερά, αναψυκτικά, λαχανικά, φρούτα και όλα τα τρόφιμα πρέπει να εκτίθενται σε κατάλληλες προθήκες εντός των κλειστών χώρων των καταστημάτων.
Όταν ζητάτε να ανοιχθεί και να τεμαχιστεί κάποιο τρόφιμο, αυτό να γίνεται παρουσία σας και ο εργαζόμενος να φορά γάντια μιας χρήσης για την εργασία αυτή.
Ο τεμαχισμός θα γίνεται σε καθαρή επιφάνεια, ειδική για την εργασία αυτή.
Το ψωμί όταν το αγοράζουμε από πρατήρια άρτου ή από άλλα καταστήματα πλην Αρτοποιείων, θα πρέπει να είναι συσκευασμένο σε χάρτινη συσκευασία, κλειστό και να φέρει επισήμανση του Αρτοποιού παρασκευής, του είδους και της ημερομηνίας παρασκευής του.
Σκεύη που αγοράζουμε για να τοποθετήσουμε τρόφιμα θα πρέπει να έχουν την ένδειξη καταλληλότητας για τρόφιμα και να το αναγράφουν.
Ουσίες, πρόσθετα που δεν αποτελούν από μόνα τους τρόφιμα αλλά χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα, θα πρέπει να αναγράφουν ότι προορίζονται για τρόφιμα και είναι κατάλληλα για τρόφιμα για ανθρώπινη κατανάλωση. (πχ βαφές αυγών).
Η χρήση ουσιών ή σκευών που δεν προορίζονται για τρόφιμα, σε επαφή με τρόφιμα εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
Β. Κατά την αγορά νωπών μη τυποποιημένων τροφίμων - «χύμα»:
ΚΡΕΑΣ-ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ-ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΡΕΑΤΟΣ
Όλα τα κρέατα, πουλερικά, εντόσθια και ωμά παράγωγα αυτών θα πρέπει να συντηρούνται συνεχώς εντός ψυγείων, σε θερμοκρασία 0 ο – 2 ο C. Όχι εκτεθειμένα σε εξωτερικό χώρο ή πάγκους.
Θα έχουν φυσιολογικό χρώμα και οσμή (για τα κόκκινα κρέατα το χρώμα και η οσμή θα είναι αυτά του αίματος), χωρίς ανομοιομορφίες και στίγματα.
Το χρώμα της επιφάνειας δε θα διαφέρει έντονα από το χρώμα της τομής.
Δε θα έχουν εμφανή υγρά και η επιφάνειά τους δε θα είναι γλοιώδης. Όταν πιέζουμε με το δάκτυλο τα φρέσκα κρέατα, αυτά θα πρέπει αμέσως να επανέρχονται στην αρχική κατάσταση.
Τα σπλάχνα, συκώτι, πνεύμονες, νεφροί, καρδιά, να μην έχουν κύστεις ή μεταβολή χρώματος.
Το χρώμα να είναι ζωηρό και λαμπερό.
Να μην είναι με βλέννα ή με υγρά με ιξώδες.
Αλλοιώσεις στο χρώμα μπορεί να δηλώνουν και ότι προέρχονται από κατεψυγμένα μετά από απόψυξη-προσοχή δεν είναι ασφαλή τρόφιμα.
Όλα τα σφάγια θα φέρουν σφραγίδα κτηνιάτρου, την οποία θα πρέπει να ζητάμε να βλέπουμε.
Ο τεμαχισμός των κρεάτων θα γίνεται παρουσία του πελάτη, καθώς και το κόψιμο του κιμά.
Όλες οι επιφάνειες του κρεοπωλείου και του χώρου πώλησης θα είναι καθαρές, χωρίς έντομα στο χώρο.
Οι πωλητές θα φέρουν ενδυμασία εργασίας, θα έχουν καθαρά χέρια και θα φορούν γάντια για το χειρισμό των κρεάτων.
ΨΑΡΙΑ-ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Όλα τα νωπά ψάρια και αλιεύματα θα πρέπει να συντηρούνται συνεχώς εντός ψυγείων ή με πάγο σε θερμοκρασία 0 ο – 2 ο C.
Θα είναι καλυμμένα με πάγο σε όλη την επιφάνεια.
Όχι εκτεθειμένα σε εξωτερικό χώρο ή πάγκους.
Θα έχουν οσμή θάλασσας, κόκκινα βράγχια λαμπερά, χωρίς βλέννα, όχι αφυδατωμένα, λαμπερά ζωηρά μάτια, λείο λαμπερό σώμα, σφικτό, υγραμένο, που δεν απολεπίζεται εύκολα και που όταν το πιέσουμε επανέρχεται στην αρχική θέση.
Η κοιλιά θα είναι σφικτή χωρίς κηλίδες και χωρίς να βγάζει υγρό όταν την πιέσουμε.
ΑΥΓΑ
Τα αυγά θα πρέπει να συντηρούνται συνεχώς εντός ψυγείων σε θερμοκρασία 4ο C.
Προτιμάτε αυγά ωοσκοπημένα, με αναγραφόμενη προέλευση και στοιχεία παραγωγής.
Αυγά ακάθαρτα, με ραγισμένο μη φυσιολογικό κέλυφος να μην αγοράζονται.
Τα αυγά δε θα πρέπει να πλένονται.
Όταν τα καταναλώνουμε το περιεχόμενο να είναι χωρίς στίγματα και χωρίς αίμα και ο κρόκος να έχει σαφή όρια και το ασπράδι να είναι διαυγές. Τα φρέσκα αυγά έχουν μικρό κενό μεταξύ κελύφους και λευκώματος (4mm).
ΓΑΛΑ-ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ-ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Όλα τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα θα πρέπει να συντηρούνται συνεχώς εντός ψυγείων σε θερμοκρασία 2 ο – 4 ο C.
Να αναζητάτε την έγκριση της παραγωγής του προϊόντος, ώστε να διασφαλίζεται η νόμιμη και ασφαλής προέλευσή τους.
Όποια αλλαγή στο σύνηθες χρώμα (κηλίδες, ευρωτίαση, ανομοιομορφία), υφή (τρύπες, ιξώδες, υγρά πέραν του σύνηθες και ανάλογα με το είδος) και οσμή (ξινίλα, σαπίλα, μούχλας ) σημαίνει αλλοίωση.
Η κοπή, το τρίψιμο τυροκομικών προϊόντων να γίνεται παρουσία του πελάτη και να του επιδεικνύεται το αρχικό προϊόν.
ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ-ΕΙΔΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ
Τα γλυκίσματα να τα προμηθευόμαστε από νόμιμα εργαστήρια ή ζαχαροπλαστεία και όχι από ανεξέλεγκτους πλανοδίους, εκτεθειμένα σε περιβαλλοντικές συνθήκες.
Πάστες και ευαίσθητα γλυκίσματα να βρίσκονται σε ψυγεία σε θερμοκρασία
2ο–4ο C. Η επιφάνεια να μην είναι ξερή, με σχισμές ( δηλώνει πολυκαιρισμένο,
μη σωστά διατηρημένο γλύκισμα).
Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει γλυκίσματα και τρόφιμα να εκτίθενται απροστάτευτα στο χώρο.
Κάθε συσκευασμένο προϊόν να αναγράφει το είδος, τη σύσταση, τον παραγωγό και τις συνθήκες συντήρησης του γλυκίσματος.
Είδη σοκολατοποιίας που έχουν ασπρίσει, δεν θεωρούνται ασφαλή, λόγω μη σωστής συντήρησης του τροφίμου. Σοκολάτες δεν πρέπει να αποθηκεύονται σε περιβάλλον ζεστό ούτε σε χώρο με οσμές.
ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Φρούτα και λαχανικά δεν πρέπει να εκτίθενται σε περιβαλλοντικές συνθήκες, ήλιο, σκόνη, ρύπους ούτε στο πεζοδρόμιο.
Ιδιαίτερα φρούτα και λαχανικά που έχουν αποθηκευτεί σε ψυγείο, να βρίσκονται συνεχώς σε ψυγείο, γιατί η μεταβολή θερμοκρασιών αλλοιώνει τα φυσικά χαρακτηριστικά τους και την ποιότητά τους. Ιδανική θερμοκρασία συντήρησης οπωρολαχανικών είναι μεταξύ 6ο–10ο C.
Γ. Κατά την μεταφορά, αποθήκευση, μαγείρεμα και κατανάλωση του τροφίμου στο σπίτι
Σημαντική θέση στην ασφάλεια και ποιότητα των τροφίμων κατέχει και ο χειρισμός τους μετά την αγορά τους κατά την μεταφορά, αποθήκευση, μαγείρεμα και συντήρηση στο σπίτι. Απλά γενικά μέτρα μειώνουν τους κινδύνους επιβάρυνσης τροφίμων:
Κάντε όλες τις άλλες υποχρεώσεις σας και μετά την προμήθεια τροφίμων ώστε να μην παραμείνουν τα τρόφιμα για πολύ ώρα, στις συνθήκες περιβάλλοντος
Τοποθετείστε άμεσα τα ευαίσθητα τρόφιμα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, ανάλογα με τις οδηγίες του παρασκευαστή.
Ελέγχετε συχνά με ένα απλό θερμόμετρο τη θερμοκρασία του ψυγείου σας.
Μη στοιβάζετε τα τρόφιμα και δεν μπορεί ο αέρας να περνά μέσα από αυτά.
Τοποθετείτε τα τρόφιμα στο ψυγείο ανάλογα με το είδος τους και τις οδηγίες του ψυγείου.
Μη βάζετε νωπά αυγά και κοτόπουλα να γειτνιάζουν-ακουμπούν με άλλα τρόφιμα. Βάλτε τα σε κλειστά δοχεία.
Καθαρίζετε και πλένετε συχνά τα χέρια σας, πριν και μετά την χρήση διαφορετικών τροφίμων ή ενεργειών, καθώς και όλες τις επιφάνειες και σκεύη που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα. Ιδιαίτερη προσοχή όταν χειριζόμαστε ωμά τρόφιμα να μην έρχονται σε επαφή, τα τρόφιμα, τα χέρια, τα σκεύη ή οι επιφάνειες, με μαγειρεμένα.
Πλένετε καλά τα λαχανικά με τρεχούμενο νερό και αυτά που τρώγονται ωμά μετά το πλύσιμο, βαπτίστε τα σε διάλυμα ξυδιού για 15 λεπτά περίπου και ξεπλύντε τα.
Διατηρείτε όλες τις επιφάνειες της κουζίνας καθαρές και ελέγχετε και καθαρίζετε συχνά τα ντουλάπια, να προλάβετε την ανάπτυξη εντόμων στα αμυλούχα τρόφιμα λόγω αυξημένων θερμοκρασιών.
Τοποθετείτε τα ξηρά τρόφιμα με τάξη σε χώρους χωρίς υγρασία, οσμές, με χαμηλή περιβαλλοντική θερμοκρασία (κάτω από 18ο C) και μακριά από απορρυπαντικά και είδη που δεν τρώγονται.
Τα χέρια σας να μην έχουν δερματικές αλλοιώσεις και όταν συμβαίνει αυτό να φοράτε γάντια κατά την παρασκευή τροφίμων.
Να φροντίζετε ώστε να μαγειρεύονται τα τρόφιμα καλά, ώστε η θερμοκρασία στο εσωτερικό της μάζας τους (κέντρο) να ανεβαίνει πάνω από 80ο C για πάνω από 15 λεπτά.
Η συντήρηση σε θερμοθάλαμο να γίνεται σε θερμοκρασία 65-70 ο C.
Το φαγητό να συντηρείται εντός ψυγείου όταν δεν καταναλώνεται αμέσως και αμέσως μετά το μαγείρεμα.
Απόψυξη κατεψυγμένων να γίνεται στη συντήρηση του ψυγείου, όχι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Να μην επανακαταψύχονται ήδη αποψυγμένα τρόφιμα.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Καλλιεργούσε δενδρύλια κάνναβης στην οικοδομή του αδερφού του!

Χθες το απόγευμα, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κστρίου του Δήμου Ηγουμενίτσας από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας συνελήφθη νεαρός κάτοικος της περιοχής,γιατί κατελήφθη να καλλιεργεί στον εξώστη νεοαναγειρόμενης οικοδομής, ιδιοκτησίας του αδελφού του....



ο οποίος διαμένει μόνιμα στο εξωτερικό, πενήντα τρία (53) δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 3 έως 5 εκατοστά, με σκοπό να τα μεταφυτέψει.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Θεσπρωτίας ενώ τα δενδρύλλια εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν από το Τμήμα Διωξής Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση.

Ψάχνουν… τον πρόεδρο των ΚΑΠΗ

Την έμμεση παραδοχή της δημοτικής αρχής, σχετικά με την αποτυχία της ενιαίας διοίκησης των ΚΑΠΗ της πόλης, συνιστά η πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να προχωρήσει στη διάλυσή του.Μέχρι σήμερα, όμως, η δημοτική αρχή παραμένει δέσμια των επιλογών της και ακόμη δεν έχει λάβει το πράσινο φως από την εποπτεύουσα πολιτική αρχή για την εφαρμογή του νέου τρόπου διοίκησης στα Κέντρα Ηλικιωμένων. Πέραν της ουσίας του κοινωνικού ζητήματος, στην επικαιρότητα επανέρχεται και το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης. Αυτό, μάλιστα, δεν αφορά μόνο τα όργανα και τις παρατάξεις του δήμου Ιωαννίνων, αλλά και κάθε εποπτεύουσα αρχή...



όπως η Περιφέρεια Ηπείρου- που έχει την αρμοδιότητα ελέγχου και έγκρισης των αποφάσεων που λαμβάνει η δημοτική αρχή.Το τελευταίο παράδοξο, όπως φαίνεται από τις χθεσινές δηλώσεις –και έμμεσες καταγγελίες- της «ενιαίας αντιπολίτευσης», αφορά στον ορισμό του νέου προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ΚΑΠΗ Ιωαννίνων. Ως γνωστό ο πρώην πρόεδρος Τάσος Σιαφάκας επαύθη των καθηκόντων του από τη στιγμή που αποφασίστηκε η διάλυση του ενιαίου φορέα των ΚΑΠΗ. Έκτοτε, η τοποθέτηση νέου προέδρου ουδέποτε ανακοινώθηκε από τη δημοτική αρχή, ενώ ούτε και το δημοτικό συμβούλιο έλαβε σχετική απόφαση στην τελευταία του συνεδρίαση.

Ποιος είναι;
Οι παρατάξεις «Συμμαχία Ενεργών Πολιτών» και «Συνεργασία για την Αλλαγή» εκφράζουν την έκπληξή τους ως προς το τυπικό σκέλος του ορισμού του προέδρου στα ΚΑΠΗ. Κι αυτό γιατί μόλις χθες ενημερώθηκαν ότι νέος πρόεδρος ορίστηκε ο Βασίλης Κοσμάς, πρόεδρος, επίσης, του δημοτικού συμβουλίου. Όμως, η αντιπολίτευση ζητά διευκρινίσεις και θέτει ζήτημα νομιμότητας των ενεργειών από τη στιγμή βέβαια που έχει αναλάβει καθήκοντα προέδρου στο διοικητικό συμβούλιο των ΚΑΠΗ ο κ. Κοσμάς.Εκ μέρους της «ενιαίας αντιπολίτευσης» ο Βασίλης Ηλιάδης, δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, με επιστολή του προς τον Β. Κοσμά ζητά να ενημερωθεί πότε ορίστηκε πρόεδρος. Να σημειωθεί, δε, πως σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, ο κ. Ηλιάδης κλήθηκε να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου των ΚΑΠΗ. «Με έκπληξη διαπίστωσα ότι την πρόσκληση την υπογράφετε εσείς προσωπικά ως πρόεδρος του εν λόγω φορέα. Θα ήθελα να γνωρίζω με ποια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων οριστήκατε πρόεδρος, ενώ θα ήθελα να μου αποστείλετε και το κείμενο της παραίτησης του πρώην προέδρου Αναστάσιου Σιαφάκα. Αυτά θα ήθελα να μου αποσταλούν μέχρι την Τετάρτη 31 Μαρτίου μαζί φυσικά με τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου», αναφέρει στην επιστολή του ο δημοτικός σύμβουλος.

Θα αγνοήσει την Περιφέρεια
Η δημοτική αρχή δηλώνει αποφασισμένη να αγνοήσει την απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου σε περίπτωση που δεν εγκρίνει την απόφαση διάλυσης του ενιαίου φορέα των ΚΑΠΗ. Τη θέση αυτή εξέφρασε προ δεκαημέρου ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μάντζιος, σημειώνοντας ότι «αλλά και αν δεν εγκριθεί, εμείς θα λειτουργήσουμε όπως λειτουργούσαμε και πριν». Κύριο επιχείρημα της δημοτικής αρχής είναι οι υπογραφές των 2.000 μελών των ΚΑΠΗ που «θέλουν την προτέρα κατάσταση» διοίκησης στα κέντρα που φιλοξενούνται. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αποστείλει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στο αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να αποφανθεί, αφού η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει ζητήσει περιορισμό των νομικών προσώπων στην αυτοδιοίκηση.

Δύο εισακτέους ζητούν τα ΑΕΙ, τρεις παίρνουν...

Με τα νεύρα των υποψηφίων παίζει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Χθες, ο αρμόδιος για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, υφυπουργός κ. Ιωάννης Πανάρετος, προανήγγειλε... τις ανακοινώσεις για την κατάργηση της βάσης του 10 μετά το Πάσχα, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις. Από την άλλη, το γραφείο της υπουργού κ. Αννας Διαμαντοπούλου δεν επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του υφυπουργού.

Ταυτόχρονα, ο κ. Πανάρετος θεώρησε ήσσονος σημασίας το γεγονός ότι φέτος το υπουργείο παρουσίασε, τη Δευτέρα, ελλιπή στοιχεία για τον αριθμό των εισακτέων. Η ανακοίνωση έγινε εσπευσμένα και υπό την πίεση της καθυστέρησης που ήδη είχε καταγραφεί. Χθες το υπουργείο ολοκλήρωσε, σε δόσεις, το παζλ των στοιχείων. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι ο κ. Πανάρετος (ο ίδιος πανεπιστημιακός στην ΑΣΟΕΕ), αγνόησε τα αιτήματα των πανεπιστημίων, τηρώντας την παράδοση που έχουν διαμορφώσει όλες οι ηγεσίες του υπ. Παιδείας. Δύο εισακτέους ζητούσαν τα πανεπιστήμια, τρεις τους στέλνει το υπουργείο. Ειδικότερα, χθες, ο κ. Πανάρετος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Θέμα 9,89», προδίκασε την κατάργηση της βάσης, καθώς δήλωσε ότι για το θέμα «θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας». Δεν έδωσε όμως περαιτέρω διευκρινίσεις. «Περιμένετε λίγο» είπε. Για την κατάργηση της βάσης του 10 υπάρχει δέσμευση στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Ομως έως τώρα είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το εάν η δέσμευση θα υλοποιηθεί από τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις....





Eξάλλου, για το τι θα αντικαταστήσει τη βάση του 10 έχουν διατυπωθεί τρεις προτάσεις, εκ των οποίων η μία είναι του κ. Πανάρετου, αλλά είναι και αυτή που έχει απορριφθεί από την ηγεσία του υπουργείου.

Οι προτάσεις

Η πρώτη πρόταση ορίζει η βάση κάθε τμήματος να είναι διαφορετική και να προσδιορίζεται στο μισό του μέσου όρου των βαθμών πρόσβασης των πέντε πρώτων εισακτέων του τμήματος. Οριο ασφαλείας θα είναι το 8. Δηλαδή, σε κανένα τμήμα η βάση εισαγωγής δεν θα είναι μικρότερη του 8. Η δεύτερη πρόταση έχει πυρήνα την επαναπροκήρυξη των θέσεων που έχουν μείνει κενές στα περιφερειακά ΤΕΙ. Ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει σε ένα μάθημα βαρύτητας, το οποίο θα το καθορίζει κάθε τμήμα, τουλάχιστον 10. Η πρόταση του κ. Πανάρετου κάνει λόγο για δημιουργία τοπικών κολεγίων, που θα αντικαταστήσουν τα ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης, τα οποία, άλλωστε, έχουν πληγεί από την ύπαρξη της βάσης του 10, καθώς όσοι υποψήφιοι ξεπερνούν τη βάση δεν τα επιλέγουν. Ως προς τις αντιδράσεις που υπήρξαν μετά την ανακοίνωση ελλιπών στοιχείων, ο κ. Πανάρετος επιχείρησε χθες να τις υποβαθμίσει. «Δεν νομίζω ότι προσφέρουν πολλά πράγματα», δήλωσε για τα στοιχεία που έλειπαν και ανακοινώθηκαν τελικά χθες.

Από αυτά, πάντως, προκύπτει ότι ο υφυπουργός αγνόησε τις προτάσεις των ΑΕΙ για τον αριθμό των εισακτέων. Συνολικά, τα πανεπιστήμια ζήτησαν 27.124 εισακτέους και το υπ. Παιδείας τους έστειλε 40.125. Μάλιστα, ο κ. Πανάρετος με τις δηλώσεις του δείχνει να μην παίρνει στα σοβαρά τους συναδέλφους του πανεπιστημιακούς, οι οποίοι ζητούν μείωση των εισακτέων καθώς θεωρούν ότι τα ιδρύματα δεν διαθέτουν το προσωπικό και τις υποδομές για τόσους πολλούς φοιτητές. «Σε ορισμένα τμήματα πανεπιστημίων υπάρχει μία συμβολική μείωση 5 θέσεων, η οποία έγινε γιατί είχαν διατυπωθεί ανησυχίες από τα τμήματα για τον αριθμό των εισακτέων» ανέφερε χθες για το θέμα ο υφυπουργός. Ταυτόχρονα, εκτός από τις μικρές μειώσεις στα πανεπιστημιακά τμήματα, φέτος (για μια ακόμη φορά) έγιναν παράδοξες αυξήσεις σε τμήματα ΤΕΙ. Χαρακτηριστικότερη η αύξηση κατά 100 (από 150 σε 250) των θέσεων στο τμήμα Ζωικής Παραγωγής ΤΕΙ Λάρισας. Πέρυσι στο τμήμα είχαν εισαχθεί μόλις 6 υποψήφιοι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου...


Αγώνας δρόμου για 30 νομοσχέδια Γιώργος: Πιστή τήρηση των δεσμεύσεων για εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας

«Όλα στο τραπέζι» τα βάζει η κυβέρνηση προκειμένου να κερδίσει πολύτιμο χρόνο που χάθηκε στη διάρκεια της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Και παράλληλα αναστέλλει εκ των πραγμάτων τις πολυδαίδαλες διαδικασίες της προώθησης νομοσχεδίων στη Βουλή, όπως αυτές προσδιορίζονται από τη λεγόμενη διαβούλευση...



Τριάντα επείγοντα νομοσχέδια ανέφεραν οι υπουργοί ότι πρέπει να πάρουν τη σειρά τους για ψήφιση στη Βουλή, και αυτό μοιραία οδηγεί σε λύσεις που στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση είχε καταγγείλει: την ομαδοποίηση νομοσχεδίων και την προώθησή τους στη Βουλή για ψήφιση ως πολυνομοσχεδίων. Λύση ανάγκης, όπως περιγράφηκε, προκειμένου να φανεί η χώρα συνεπής με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πορεία προς τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας. Δεν έχει γίνει γνωστό αν η κυβέρνηση θα αποφασίσει παράταση των εργασιών της Βουλής και μέσα στο καλοκαίρι για να ψηφιστούν τα νομοσχέδια.

Η κυβέρνηση προσδιορίζει ότι το 2010 θα είναι έτος μεγάλων αλλαγών αλλά και επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων που έχει αποφασίσει να υλοποιήσει. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο χθεσινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η πιστή τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και παράλληλα η λήψη μέτρων για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Κάλεσε μάλιστα σε συστράτευση την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αναθέτοντας στους βουλευτές ως καθήκον τη συνεχή επαφή με τον λαό: «Η επόμενη περίοδος, μία δύσκολη περίοδος, απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη επαφή με τον κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Συμμέτοχος ο πολίτης»
Στόχος, είπε, είναι να καταστεί ο πολίτης συμμέτοχος στην προσπάθεια που γίνεται, και κάλεσε τα στελέχη της κυβέρνησης να κινηθούν προς την κατεύθυνση για «να δούμε, όπως είπε, πως ο πολίτης παίρνει πια την υπόθεση της επανεκκίνησης της χώρας μας στα ίδια του τα χέρια. Να μην αισθάνεται απλώς θεατής στην τηλεόραση, αλλά να είναι ουσιαστικά συμμέτοχος».

Περιέγραψε, ωστόσο, μια εφιαλτική εικόνα για την Ελλάδα. Υποστήριξε ότι θα βρίσκεται συνεχώς κάτω από το μικροσκόπιο των διεθνών μέσων ενημέρωσης: «Οι αλλαγές, σημείωσε, πρέπει να δώσουν την αίσθηση της ελπίδας, ότι αύριο η χώρα θα είναι διαφορετική. Είμαστε και θα είμαστε κάτω από τους προβολείς, κάτω από το μικροσκόπιο των ΜΜΕ, όχι μόνο στην Ελλάδα, όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά διεθνώς».

«Μεγάλες αλλαγές το 2010»
Ο Πρωθυπουργός, που έθεσε ως όριο για την υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών το καλοκαίρι, ώστε στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο να έχει να παρουσιάσει συγκεκριμένο, χειροπιαστό έργο, υπογράμμισε ότι «το 2010 θα κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές, ώστε τα επόμενα χρόνια οι πολίτες να βιώνουν τα αποτελέσματα των μεγάλων αλλαγών που κάνουμε». Και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται εντατικοποίηση της δουλειάς, σε ποιότητα και ποσότητα, αλλά και στη διαμόρφωση προτεραιοτήτων και την παρακολούθηση της υλοποίησης των αποφάσεων (...) Όλα αυτά στην πράξη σημαίνουν πιστή τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης. Κινητοποίηση όλων των δυνάμεών μας, κομματικών, πολιτικών αλλά και της Δημόσιας Διοίκησης, για την υλοποίηση αυτών των πραγμάτων. Προώθηση, βάσει δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων, όλων των μεγάλων αλλαγών και ανατροπών και πρωτοβουλίες που είναι άμεσα ορατές στον πολίτη και επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του».

Πρώτα ο «Καλλικράτης»
Η πρώτη, ίσως, μεγάλη κυβερνητική μεταρρύθμιση που θα υποστεί τη διαδικασία των χρονοδιαγραμμάτων είναι το σχέδιο «Καλλικράτης», για το οποίο δεν αποκλείεται να υπάρξει την επόμενη εβδομάδα έκτακτη σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου προκειμένου να συζητηθούν πολλά ζητήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή του. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου έθεσε ζήτημα διότι, όπως είπε, το σχέδιο επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη δομή του κράτους, μεταφέρει αρμοδιότητες από τα υπουργεία στην Αυτοδιοίκηση και δεν μπορεί αυτά να συζητώνται εν αγνοία των υπουργών. Ζήτησε μάλιστα να υπάρξουν τουλάχιστον δύο άτυπες συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε να συζητηθούν αναλυτικά όλα αυτά τα ζητήματα
ΟΡΙΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Ο Πρωθυπουργός έθεσε ως όριο για υλοποίηση των εξαγγελιών το καλοκαίρι, ώστε στη ΔΕΘ να έχει να παρουσιάσει χειροπιαστό έργο

Χάρης Παμπούκης, Υπουργός Επικρατείας: «Η επένδυση στο Πλατυγιάλι θα υπογραφεί το 2010 και θα ολοκληρωθεί το 2015.»

Άμεση απάντηση στην ερώτηση του Βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη για το ενεργειακό επενδυτικό σχέδιο στο Πλατυγιάλι Αστακού έδωσε ο Υπουργός Επικρατείας κ.Χάρης Παμπούκης.



Συγκεκριμένα στην ερώτηση του ο Βουλευτής ζητούσε να διασαφηνιστεί ποιος θα είναι ο χρόνος έναρξης της επένδυσης και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της. Ο Υπουργός στην απάντηση του αναφέρει τα εξής: « Η ολοκλήρωση της αδειοδότησης εκτιμάται περί το τέλος του 2010. Η υλοποίηση της επένδυσης εκτιμάται να ξεκινήσει στις αρχές του 2011, ενώ η επένδυση προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις φάσεις της το 2015.»
Η ερώτηση του Ανδρέα Μακρυπίδη αναφερόταν στους οικονομικούς, αναπτυξιακούς και περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης. Στα σημεία αυτά ο Υπουργός Επικρατείας δίνει την εξής απάντηση: «Οι συνολικές θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από την επένδυση θα φτάσουν περίπου τις 1.500, ενώ η χρήση θερμοκηπίων άλγης για την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα που θα εκπέμπεται από τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΝΑΒΙΠΕ Αστακού, τον καθιστά τον πιο καθαρό σταθμό του είδους στην Ευρώπη. »
Σχετικά με τον χαρακτήρα της επένδυσης καθώς και το ποιες εταιρείες θα συμμετέχουν σε αυτήν ο Υπουργός Επικρατείας επισημαίνει τα εξής: «Το έργο θα αποτελείται από Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνδυασμένου κύκλου, Σταθμό επαναέριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), Σταθμό μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων και Θερμοκήπια Άλγης για την απορρόφηση του εκπεμπόμενου από τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας διοξειδίου του άνθρακα.
Η κοινοπραξία θα απαρτίζεται από τις ακόλουθες εταιρείες:
(α) Qatar Petroleum International (100% θυγατρική της κρατικής Qatar Petroleum, και αποτελεί το διεθνή επενδυτικό βραχίονα της)
(β) Qatar Electricity & Water Company (κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού και υδάτων του κράτους του Qatar)
(γ) Shabbagh & Khoury SAL (εταιρεία με έδρα τη Βηρυττό του Λιβάνου, ιδίας ιδιοκτησίας με την εταιρεία Consolidated Contractors Company (CCC)
(δ) Rosebud Energie Deutschland GmbH (Γερμανική Εταιρία με έδρα την Φρανκφούρτη και δραστηριοποιείται κυρίως σε ανανεώσιμε πηγές ενέργειας)
Το σύνολο της επένδυσης θα προέρθει από ίδια κεφάλαια και δανεισμό και δεν απαιτείται η συνδρομή του Ελληνικού Κράτους με επιχορηγήσεις κεφαλαίου. Η επένδυση θα προσφέρει στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.»

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΛΑΝΙΔΟΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

«Απαιτούνται συντονισμένες δράσεις για την προστασία και την ανάδειξη του μοναδικού δρυοδάσους» τόνισε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος.


Συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνο Μωραΐτη, είχε αντιπροσωπεία του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς, στο γραφείο του Υφυπουργού, την Πέμπτη 24 Μαρτίου.
Η συνάντηση, αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Συλλόγου για την ανάδειξη και προστασία του δρυοδάσους του Ξηρομέρου.
Ο κ. Μωραΐτης ενημέρωσε τα μέλη του Συλλόγου, για τις βασικές προτεραιότητες του νέου Υπουργείου στον τομέα, ενώ τα μέλη της «Βελανιδιάς» έθεσαν προς τον Υφυπουργό μια σειρά ζητήματα. Μεταξύ άλλων, τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου πρότειναν στον Υφυπουργό να ληφθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσει η συστηματική κοπή των δέντρων, να ενισχυθούν τα Δασαρχεία με επιπλέον προσωπικό, να εποπτεύεται το δάσος από ένα δασαρχείο και όχι από τρία όπως είναι μέχρι σήμερα ή ακόμη κι από έναν φορέα διαχείρισης.
Επίσης κατέθεσαν αίτημα ένταξης του βελανιδοδάσους του Ξηρομέρου σε καθεστώς προστασίας.
Ο κ. Μωραΐτης από την πλευρά του εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τις δραστηριότητες και τα αιτήματα του συλλόγου και στάθηκε ιδιαίτερα στα πρόσφατα κρούσματα λαθροϋλοτομίας τα οποία και στηλίτευσε, δεσμευόμενος για την λήψη πρωτοβουλιών που θα αποτρέψουν τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα στο μέλλον. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην μεγάλη περιβαλλοντική αξία και μοναδικότητα του δρυοδάσους, τονίζοντας πως απαιτούνται δράσεις όχι μόνον για την προστασία του, αλλά και την ανάδειξή του.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, ενημέρωσε τα μέλη του Συλλόγου σχετικά με τις βασικές προτεραιότητες του νέου Υπουργείου όπως είναι η ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας με το αναγκαίο προσωπικό, για την φύλαξη των δασών, (με προσωπικό της πρώην αγροφυλακής, εποχικούς δασοπυροσβέστες κλπ), η προώθηση ήπιων παρεμβάσεων ειδικά στο βελανιδόδασος αλλά και η εξέταση ενός αποτελεσματικότερου σχεδιασμού προστασίας και διαχείρισης του, επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση, οι προτάσεις του Συλλόγου θα ληφθούν σοβαρά υπ’όψιν.
Τέλος, τόνισε πως το μήνυμα που από την πρώτη μέρα στέλνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι πως πρέπει επιτέλους να μπουν κανόνες, σεβαστοί απ’όλους για να σταματήσουν φαινόμενα ανομίας και υποβάθμισης του δασικού πλούτου της χώρας, σημαντικό τμήμα του οποίου είναι το βελανιδόδασος του Ξηρομέρου.

H Ζέφη Δημαδάμα Γραμματέας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης (E.E.T.A.A.).

Ιδιαίτερα σημαντική θέση κατέλαβε η Ζέφη Δημαδάμα ως Γραμματέας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης (E.E.T.A.A.). Με προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικονομική και Περιφερειακή Ανάπτυξη, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με Τίτλο "Πολιτική και Διαχείριση Περιβάλλοντος”, δύναται να προσφέρει επιστημονικά και πολιτικά στο κρίσιμο αντικείμενο της τοπικής ανάπτυξης και αυτοδιοίκησης ενόψει και του σχεδίου “Καλλικράτη”.



Η Δρ Ζέφη Δημαδάμα είναι διδάσκουσα σε γνωστικά αντικείμενα σχετικά με την Οικονομία, την Ανάπτυξη και το Περιβάλλον, συγγραφέας μονογραφίας και σειράς επιστημονικών άρθρων στο διεθνή και ελληνικό τύπο, επιστημονική συνεργάτης σε 20 και πλέον εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και σεμινάρια, καθώς και ομιλήτρια σε επιστημονικά συνέδρια σε Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η E.E.T.A.A. αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία παρέχοντας υπηρεσίες επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε φορείς του Δημοσίου και του Κοινωνικού Τομέα.
Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης υποστηρίζει με ενεργό τρόπο τη λειτουργική και οργανωτική ενίσχυση και αναβάθμιση των ΟΤΑ με στόχο την τοπική ανάπτυξη, την ανάπτυξη της διαπεριφερειακής συνεργασίας, την τόνωση της τοπικής οικονομίας, την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της τοπικής αυτοδιοίκησης, την προώθηση της απασχόλησης, τη βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών, την προβολή καινοτόμων ενεργειών και δράσεων, και τη συνεχή βελτίωση του επιπέδου των υπηρεσιών που παρέχονται από τους ΟΤΑ προς τους πολίτες.
Σημαντική επίσης είναι η δράση της εταιρείας σε εθνικό επίπεδο σε συνεργασία με τους ΟΤΑ, τα Υπουργεία, την ΚΕΔΚΕ, την ΕΝΑΕ, Αναπτυξιακές Εταιρίες κ.α. η οποία βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα. Παράλληλα σημαντική είναι η συνεργασία της ΕΕΤΑΑ με οργανισμούς και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ζητήματα περιφερειακής ανάπτυξης και τοπικής αυτοδιοίκησης [Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR/CCRE), Συνέλευση Περιφερειών της Ευρώπης (ARE), Συμβούλιο των Περιφερειακών Παράκτιων Περιοχών της Ε.Ε. (CRPM)].

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Δίκυκλη αστυνόμευση από τη Μεγάλη Δευτέρα: Ομάδα ΔΙ.ΑΣ

Στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης βγαίνουν από αύριο Μεγάλη Δευτέρα οι ομάδες της δίκυκλης αστυνόμευσης, που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Πρόκειται για την Ομάδας ΔΙΑΣ, η εκπαίδευση των αστυνομικών που θα την απαρτίζουν ολοκληρώθηκε το Σάββατο στις αστυνομικές εγκαταστάσεις, με ασκήσεις σε όλα τα επίπεδα...




Στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης βγαίνουν από αύριο Μεγάλη Δευτέρα οι ομάδες της δίκυκλης αστυνόμευσης, που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Πρόκειται για την Ομάδας ΔΙΑΣ, η εκπαίδευση των αστυνομικών που θα την απαρτίζουν ολοκληρώθηκε το Σάββατο στις αστυνομικές εγκαταστάσεις, με ασκήσεις σε όλα τα επίπεδα.

Στο λεκανοπέδιο της Αττικής θα περιπολούν συνολικά 2.004 αστυνομικοί ανά δυάδες, με 1002 μοτοσικλέτες των 650 κυβικών. Ανάλογο θα είναι και το πρόγραμμα στην Θεσσαλονίκη, όπου θα περιπολούν συνολικά 422 αστυνομικοί με 211 μοτοσικλέτες.

Ημέρες πένθους για τα πάθη του Χριστού είναι για τους χριστιανούς οι ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας

Ημέρες πένθους για τα πάθη του Χριστού είναι για τους χριστιανούς οι ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Το βραδύ της Μ.Τρίτης ψέλνονταν ο''Νυμφιος΄΄ και ακούγονταν το συγκινητικό τροπάριο της Κασσιανής.Πληθος πιστών συρρέουν στις εκκλησιές και παρακολουθούν τις κατανυκτικές ακολουθίες των ημερών , θέλοντας να ζήσουν και να βιώσουν το Πάθος και την Ανασταση.






Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα η Ακολουθία του ''Νυμφίου'' στην Ι.Μ Βλοχου .Υπό το φως των κεριών , σ ένα περιβάλλον γαλήνιο που έρχεται σε αντίθεση με το άγχος και τον θόρυβο της πόλης .Το γεγονός κάνει πολλούς Αγρινιώτες να έρχονται εδώ για να παρακολουθήσουν τις ακολουθίες των Παθων.Το κανάλι ΑΧΕΛΩΟΣ T..V μετέδωσε ζωντανά την ακολουθία από την Ι.Μ. Βλοχού μεταφέροντας νοερά εκεί όσους δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν .




Κόστος Πασχαλινού Τραπεζιού

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. πραγματοποίησε έρευνα αγοράς, για τις τιμές των τροφίμων, στην Πασχαλινή αγορά, με σκοπό να ενημερώσει τους Καταναλωτές. Η τιμοληψία έγινε την Μ.Τρίτη 30 Μαρτίου 2010.



ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ


Όπως είναι φανερό, από τον παραπάνω πίνακα, υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις, ανάμεσα στις ανώτερες και στις κατώτερες τιμές των ίδιων προϊόντων. Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα τραπέζι, με προϊόντα υψηλών τιμών, είναι ακριβότερο κατά 83,23%, από ένα τραπέζι, με τα ίδια προϊόντα και τις ίδιες ποσότητες, που, όμως, αγοράστηκαν με τις κατώτερες τιμές. Μια προσεκτική έρευνα, πριν από κάθε αγορά, είναι απαραίτητη και μπορεί να προστατεύσει το πορτοφόλι μας.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. υπολογίζει ότι το φετινό Πασχαλινό τραπέζι, για 8 – 10 άτομα, με μαγειρίτσα, δύο κύρια πιάτα, δύο σαλάτες, τσουρέκι, αυγά και φρούτα, θα στοιχίσει από 85,97 ευρώ έως 157,51 ευρώ. Δηλαδή, από –0,33% έως +2,29, σε σχέση με πέρυσι.

Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, από τη διαμόρφωση των τιμών. Παρ’ όλες τις βαρύγδουπες δηλώσεις επαγγελματιών ότι θα απορροφήσουν την αύξηση του Φ.Π.Α., εμείς διαπιστώνουμε ότι κάποιοι, σιγά – σιγά, αυξάνουν τις τιμές τους, αδιαφορώντας ότι το φετινό Πάσχα είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Για τους παραπάνω λόγους, Καταναλωτές προσοχή: Όχι υπερβολές στις ποσότητες, που αγοράζουμε. Η υψηλότερη τιμή δε σημαίνει, πάντοτε και καλύτερη ποιότητα. Έρευνα αγοράς, πριν επιλέξουμε τι θα αγοράσουμε.


«ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ» Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος εγκαινίασε την μεγάλη έκθεση Diana 2010

Με την εντυπωσιακή προσέλευση χιλιάδων επισκεπτών, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 28 Μαρτίου στο εκθεσιακό κέντρο του MEC, στην Παιανία, η μεγάλη πολυκλαδική έκθεση υπαίθριων δραστηριοτήτων DIANA 2010, που διοργανώνεται από το περιοδικό «Έθνος Κυνήγι».



Τα εγκαίνια της έκθεσης, έγιναν το απόγευμα της Τετάρτης 24 Μαρτίου, από την Υφυπουργό Τουρισμού Άντζελα Γκερέκου και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Θάνο Μωραΐτη.
Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Θάνος Μωραΐτης επισήμανε την ανάγκη αλλαγών στο στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που επικρατεί και πως η κυβέρνηση στην λέξη που επικρατεί αυτήν την περίοδο, τη λέξη «διάσωση» αντιτάσσει τη λέξη «ανάπτυξη».
Την πράσινη ανάπτυξη που μπορεί να δώσει διέξοδα στην σημερινή κρίση και την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
«Το νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής βρίσκεται στην αιχμή της μεγάλης αυτής προσπάθειας. Και πιστεύω ότι μέσα σε αυτούς τους πρώτους μήνες του Υπουργείου έχουμε δείξει ήδη τα πρώτα δείγματα αυτής της προσπάθειας. Όλες οι δραστηριότητες που έχουν μαζευτεί εδώ σήμερα, στη 12η διεθνή έκθεση Diana, έχουν άμεση σχέση και επαφή με τη φύση και το περιβάλλον.», είπε ο Θάνος Μωραΐτης.
Ο Υφυπουργός επισήμανε την σημασία που έχουν οι δράσεις αυτές για την τοπικές οικονομίες ειδικότερα αλλά και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν για καλύτερη ποιότητα ζωής αλλά και ένα καλύτερο περιβάλλον.
Ειδικότερα σε ότι έχει να κάνει με το κυνήγι ο κ. Μωραΐτης τόνισε πως απαιτείται δουλειά και ο δρόμος που θα διανυθεί έχει ως βασικά προαπαιτούμενα την διαβούλευση και την καλή συνεργασία
«Κανείς δεν πιστεύει ότι τα θέματα που θα μας απασχολήσουν είναι εύκολα ή ότι υπάρχουν έτοιμες μαγικές λύσεις. Όμως αυτό που ξέρω καλά είναι ότι από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος υπάρχει όλη εκείνη η διάθεση και η αποφασιστικότητα να βρούμε λύσεις και πάνω απ’ όλα να θέσουμε κανόνες.
Με καλή διάθεση, με λογική, με σύγχρονη ματιά, και ανταποκρινόμενοι πάντα στην ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή πρακτική.», σημείωσε ο Υφυπουργός.

NEO ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ TOY ΙΣΤΑΜΕ.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, ορίστηκαν ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΤΑΜΕ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο, συνεδρίασε και συγκροτήθηκε σε Σώμα, η σύνθεση του οποίου έχει ως εξής:




ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

1. Μόσιαλος Ηλίας, Βουλευτής, Kαθηγητής Πολιτικής της Υγείας, London School of Economics, Πρόεδρος.
2. Παπανδρέου Νίκος, Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Princeton, Αντιπρόεδρος.
3. Ποδυματά Άννυ, Ευρωβουλευτής.
4. Καραπαναγιώτη Τατιάνα, Παραγωγός εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δημοσιογράφος ενημερωτικών εκπομπών.
5. Ελευθεριάδης Παύλος, Λέκτορας και fellow Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, Τμήμα Νομικής.
6. Καρακλιούμη Μαρία, Στατιστικός Πολιτικός Επιστήμων, MA στην Ποσοτική Πολιτική Επιστήμη - Πανεπιστήμιο του Έσσεξ.
7. Παπαδάκης Νίκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, Πρόεδρος, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης.
8. Σαββάκης Μπάμπης, Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Μοριακής Γενετικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Δ/ντής Ινστιτούτου Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας, Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ».
9. Σκουλαρίκη Αθηνά, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας (Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ).
10. Χατζόπουλος Βασίλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης, Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης, Μπρυζ, Βέλγιο.
11. Χριστοπούλου Ναντίνα, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Cambridge στην Κοινωνική Ανθρωπολογία.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
1. Κρεμαστινός Δημήτρης, Βουλευτής, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος.
2. Αυγέρου Χρυσάνθη, Kαθηγήτρια Πληροφοριακών Συστημάτων, Τμήμα Διοίκησης, London School of Economics, Αντιπρόεδρος.


ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Κουτσιμπού Λένα, Δικηγόρος.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Οικονόμου Χαράλαμπος, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ ΚΡΕΑΤΟΣ

Σήμερα Τρίτη, 30/3/10, συνεργεία ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Ε.Φ.Ε.Τ. και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων σε όλη τη χώρα διενήργησαν ελέγχους στην αγορά κρεάτων λόγω της περιόδου του Πάσχα σε σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία με έμφαση στην έλλειψη σφραγίδας της χώρας προέλευσης.



Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 665 σημεία λιανικής πώλησης. Διαπιστώθηκε ότι τα κρέατα είναι γενικά σε καλή κατάσταση και με σήμανση για την προέλευσή τους.
Ταυτόχρονα για τον ίδιο σκοπό ελέγχτηκαν 54 ψυκτικές αποθήκες, 20 αγορές χονδρικής πώλησης και 153 σφαγεία καθώς τα σημεία αυτά αποτελούν τις πηγές διοχέτευσης των κρεάτων στην αγορά.
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν μέχρι και το Μ. Σάββατο, θα είναι καθολικοί στα σφαγεία και τις αποθήκες ενώ στα σημεία λιανικής γίνεται κάθε προσπάθεια για αύξηση του αριθμού των ελεγχθέντων σημείων.
Μέχρι τις 30/3/10 έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά έλεγχοι σε 1189 σημεία λιανικής πώλησης, 141 ψυκτικές αποθήκες, 60 αγορές χονδρικής πώλησης και 153 σφαγεία.
Κατασχέθηκαν 680 κιλά αποψυγμένων παραπροϊόντων σφαγής (συκωταριές) σε επιχειρήσεις λιανικής.
Κατά τους παραπάνω ελέγχους δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις για ζητήματα επισήμανσης προέλευσης και «ελληνοποίησης» κρεάτων.
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά φέτος διεξάγεται τόσο μεγάλος αριθμός ελέγχων από τα σύνορα μέχρι τα τελικά σημεία πώλησης με βάση ένα συντεταγμένο, αναλυτικό πρόγραμμα με το οποίο συντονίζονται κάτω από ένα κέντρο όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Διαδοχικές συσκέψεις Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου

Διαδοχικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου συγκαλεί εκτάκτως σήμερα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ υπό τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο θα συνεδριάσει και η Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής.

Αρχικώς θα συνεδριάσει το λεγόμενο «διαθεσμικό» όργανο, στο οποίο μετέχουν κυβερνητικά στελέχη, στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, του κόμματος και της Βουλής και εν συνεχεία, περίπου στις 2 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο.




Στόχος του πρωθυπουργού είναι να θέσει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης μετά τις αποφάσεις στους κόλπους της Ε.Ε. και να εξασφαλίσει τον καλύτερο συντονισμό των υπουργείων με στόχο την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας.

Αλλωστε, η πρώτη μέτρηση αποτελεσματικότητας θα γίνει από τους κοινοτικούς ελεγκτές στις αρχές Μαΐου και με αυτό ως δεδομένο, η κυβέρνηση καλείται να έχει ολοκληρώσει το νομοθετικό έργο και να έχει προχωρήσει σε εφαρμογή των σχεδίων της εντός ολίγων εβδομάδων.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να βάλει τέλος στις δυσλειτουργίες και την ασυνεννοησία μεταξύ των υπουργείων και ειδικώς μεταξύ των συναρμοδίων για τη λειτουργία της αγοράς.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, συνεδριάζει η Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο.

Βασικό θέμα της συνάντησης είναι οι συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών και φορέων, τις οποίες είχε αναλάβει να συντονίσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Πρωτοβουλία για τη διάσωση & ανάδειξη των διατηρητέων της Άρτας

Στη διάσωση και την ανάδειξη των διατηρητέων κτιρίων της Άρτας, με κυρίαρχο το παλιό αρχοντικό Παπακώστα, το οποίο είναι ιδιωτικό, στοχεύουν πολίτες της Άρτας οι οποίοι ανέλαβαν σχετική πρωτοβουλία. Εκπρόσωποι της «Πρωτοβουλία για τη διάσωση και ανάδειξη των διατηρητέων της Άρτας» και συγκεκριμένα ο Στάθης Μπαρτζώκας και ο Αλέξανδρος Κολοβός, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν από κεντρικό κατάστημα της πόλης,

ανακοίνωσαν την πρόθεση της «Πρωτοβουλίας» για προσφυγή στη δικαιοσύνη, για τη διάσωση του κτιρίου Παπακώστα, το οποίο καταρρέει, καταλογίζοντας ευθύνες για την υφιστάμενη κατάσταση, εκτός από τους ιδιοκτήτες, και σε φορείς της πόλης και του Νομού. Όπως τόνισαν οι παραπάνω εκπρόσωποι, πρόκειται για το τελευταίο καστρόσπιτο της πόλης και σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού ένα από τα τρία καλύτερα της Άρτας που αξίζει να διατηρηθούν. Αμφότεροι δήλωσαν ότι παρακολουθούν στενά την υπόθεση και ότι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για τη διάσωσή του όπως και για τη διάσωση όλων των διατηρητέων κτιρίων της πόλης

Επιχορήγηση 275 εκατ.ευρώ στα 4 νέα προγραμματα ΕΣΠΑ

Εξι χιλιάδες υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπολογίζεται να αξιοποιήσουν τις τέσσερις νέες δράσεις μέσω ΕΣΠΑ που στόχο έχουν τον εκσυγχρονισμό παραγωγικής διαδικασίας, ανάπτυξη καινοτομίας, στήριξη επιχειρηματικότητας και ενθάρρυνση μεθόδων φιλικών προς το περιβάλλον. Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη



σημειώνοντας ότι οι δράσεις θα ξεκινήσουν μετά το Πάσχα και τα κονδύλια που θα αξιοποιηθούν είναι 275 εκατ .ευρώ.Επίσης, η υπουργός ανέφερε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα προκηρυχθούν δύο ακόμη προγράμματα για νέους επιχειρηματίες, ενώ για το πακέτο των 28 δισ που είχε δοθεί ως βοήθεια στις τράπεζες είπε ότι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον υπουργό οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Για τη πρώτη δράση που αφορά στη ''μεταποίηση σε νέες συνθήκες'', με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 200 εκατ ευρώ και ύψος επενδυτικού σχεδίου από 40.000 μέχρι 200.000 ευρώ οι ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ ατομικές επιχειρήσεις (βιβλία Β και Γ κατηγορίας) και συνεταιρισμοί που απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους και τζίρο μέχρι 10 εκατ ευρώ μπορούν να έχουν δημόσια επιχορήγηση 35%-40% - 45% ανά γεωγραφική περιοχή. Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα είναι 4.500 και η προκήρυξη του προγράμματος θα γίνει στις αρχές Μαΐου 2010.Το πρόγραμμα αφορά επιχειρήσεις που θέλουν να εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία και τη διοίκησή του, την παραγωγική τους διαδικασία, να αναβαθμίσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, να εξασφαλίσουν λειτουργία με μεθόδους φιλικότερες προς το περιβάλλον, για ανάπτυξη καινοτομίας, εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής και για να διατηρήσουν τη θέσεις απασχόλησης και όπως είπε η υπουργός, η διατήρηση των θέσεων εργασίας είναι κριτήριο αξιολόγησης.

Η δεύτερη δράση που αφορά στην ''πράσινη επιχείρηση 2010'' με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 30 εκατ ευρώ αφορά ύψος επενδυτικού σχεδίου από 30.000 μέχρι 200.000 ευρώ και αφορά και αυτό το πρόγραμμα τις ίδιες κατηγορίες επιχειρήσεων με το προηγούμενο πρόγραμμα και το ίδιο ύψος επιχορήγησης ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη. Η εκτίμηση είναι ότι οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα ανέλθουν σε 600 και η προκήρυξη του προγράμματος θα γίνει μετά το Πάσχα.Στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος μεταποιητικών επιχειρήσεων, η ανάπτυξη και διάθεση στην αγορά ''πράσινων'' προϊόντων και υπηρεσιών, ή βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προφίλ των επιχειρήσεων, η μείωση του ελλείμματος κοινωνικής αποδοχής για τη μεταποιητική δραστηριότητα και η συμμόρφωση των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα με διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα.

Για το πρόγραμμα των ''πράσινων υποδομών'' που επίσης θα προκηρυχθεί μετά το Πάσχα και από το οποίο εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν 100 επιχειρήσεις αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της διαχείρισης αποβλήτων και είναι ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, ατομικές επιχειρήσεις (βιβλία Β και Γ κατηγορίας) και συνεταιρισμοί μέχρι 250 εργαζόμενους και με τζίρο μέχρι 50 εκατ ευρώ.Ο προϋπολογισμός της δημοσίας δαπάνης είναι 30 εκατ ευρώ και το ύψος του επενδυτικού σχεδίου είναι από 300.000 - 2.500.000 ευρώ και η δημόσια επιχορήγηση ανά γεωγραφική ζώνη είναι 30%-35%-40% για μεσαίες επιχειρήσεις, 35%-40%-45% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.Στόχοι του προγράμματος είναι η τόνωση της επιχειρηματικότητας στον τομέα της απορρύπανσης βιομηχανικών αποβλήτων, η βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προφίλ των επιχειρήσεων, η κάλυψη του ελλείμματος της χώρας σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων και η επέκταση της δυναμικότητας της βιομηχανίας για την αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών.

Η τέταρτη δράση με τίτλο ''ένδυση και υπόδηση:νέες προοπτικές'' έχει προϋπολογισμό 15 εκατ ευρώ και οι ωφελούμενες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα είναι 350.Η προκήρυξη του προγράμματος θα γίνει μετά το Πάσχα για επενδυτικά σχέδια 30.000 - 150.000 ευρώ για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και 80.000 - 200.000 για μεσαίες επιχειρήσεις και η δημόσια επιχορήγηση ανά γεωγραφική ζώνη θα είναι 30% - 35% - 40% για μεσαίες επιχειρήσεις και 35%-40%45% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.Αφορά ΟΕ, ΕΠΕ, ΕΕ, ατομικές (βιβλία Β και Γ κατηγορίας) που απασχολούν μέχρι 250 εργαζόμενους και με τζίρο μέχρι 50 εκατ ευρώ.Στόχοι του προγράμματος είναι η ενίσχυση της προβολής των προϊόντων των ελληνικών επιχειρήσεων στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά, ο ''αναπροσανατολισμός'' της εγχώριας μεταποιητικής δραστηριότητας κατά τρόπος ώστε παραδοσιακοί κλάδοι να εξελιχθούν σε κλάδους με προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας ενώ δίδει κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις για ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτομίας.
Ετικέτες ΕΣΠΑ, ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«ΔΙ.ΑΣ» (Δίκυκλη Αστυνόμευση), 2004 αστυνομικοί που θα συμμετέχουν στη ΔΙ.ΑΣ

Νέα ομάδα ταχείας αστυνομικής επέμβασης μπαίνει από σήμερα στη μάχη κατά του εγκλήματος. Το νέο πρόγραμμα αστυνόμευσης «ΔΙ.ΑΣ» (Δίκυκλη Αστυνόμευση), ξεκινά από σήμερα Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010 σε Αττική και Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της νέας αντεγκληματικής πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι 2004 αστυνομικοί που θα συμμετέχουν στη ΔΙ.ΑΣ σε 75 Δήμους της Αττικής και οι 444 σε 21 περιοχές της Θεσσαλονίκης, θα επιβαίνουν σε μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού ανά δύο και θα περιπολούν στις γειτονιές των πόλεων βάσει σχεδιασμού που στηρίζεται κυρίως στην έκταση της κάθε περιοχής και στη χαρτογράφηση του εγκλήματος.




Με την ομάδα ΔΙ.ΑΣ θα υπερδιπλασιαστεί η εμφανής αστυνόμευση. Η δράση της θα έχει προληπτικό αλλά και κατασταλτικό χαρακτήρα, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι δείκτες του εγκλήματος και κυρίως να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ θα περιπολούν, από νωρίς το πρωί ως αργά τα μεσάνυχτα, στην περιοχή της ευθύνης τους, ενώ θα βρίσκονται σε διαρκή κίνηση, ερχόμενοι σε επαφή με κατοίκους και καταστηματάρχες των περιοχών.

Ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής θα υπηρετούν και οι αντίστοιχες ομάδες αστυνομικών, δηλαδή από μία μέχρι τέσσερις ομάδες.

Οι αστυνομικοί που στελεχώνουν την ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης ακολούθησαν εξειδικευμένη και ταχεία εκπαίδευση, ενώ θα συνεχίσουν να μετεκπαιδεύονται σε βάθος χρόνου.

Σε περίπτωση ανάγκης, οι πολίτες μπορούν να καλούν στο κέντρο της Άμεσης Δράσης (100). Με αυτόν τον τρόπο ειδοποιούνται οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ της περιοχής τους, προκειμένου να σπεύδουν σε βοήθεια των πολιτών, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες από τις όμορες περιοχές θα κλείνουν τις πιθανές διόδους διαφυγής των δραστών.

Πληροφορίες για τις ομάδες ΔΙ.ΑΣ. υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr), ενώ βίντεο από την εκπαίδευση των αστυνομικών των ομάδων έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα http://www.youtube.com/user/EllinikiAstynomia.

Aπάντηση σε σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρονται στις τιμές των καύσιμων στο νομό Πρέβεζας

πό την πρώτη ημέρα επιβολής πλαφόν στις τιμές καυσίμων, αρμόδιοι υπάλληλοι της Δ/νσης Εμπορίου της Ν.Α. Πρέβεζας σε συνεργασία με τα Αστυνομικά Τμήματα του νομού, προχώρησαν σε εκτεταμένους ελέγχους για να διαπιστώσουν την πιστή τήρηση των αποφάσεων και τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού. Δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις καθότι το σύνολο των πρατηρίων πώλησης υγρών καυσίμων είχαν συμμορφωθεί με τις αποφάσεις.



τις ελάχιστες περιπτώσεις που παρατηρούνται τιμές υψηλότερες της τιμής πλαφόν, πρόκειται για αμόλυβδη 95, τύπου POWER(ενισχυμένη), που σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Εμπορίου δεν εντάσσεται στην διατιμημένη τιμή. Αντίθετα στην υπηρεσία καταγγέλθηκαν περιπτώσεις όπου οι εταιρείες διακίνησης και εμπορίας πετρελαιοειδών, χρεώνουν με τιμές μεγαλύτερες ή πλησίον της τιμής διατίμησης με αποτέλεσμα τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των επαγγελματιών.
Τέλος, ενημερώνουμε ότι από τα σημερινά στατιστικά στοιχεία του Παρατηρητηρίου τιμών, προκύπτει ότι η μέση τιμή στην αμόλυβδη 95 για το νομό Πρέβεζας, είναι χαμηλότερη από αυτή των όμορων νομών, που δεν εντάσσονται στο καθεστώς επιβολής πλαφόν.

Η πρώτη επίσημη συνάντηση για την παρουσίαση του έργου με τίτλο: “Ανάπτυξη Συστήματος Τηλεματικής Διαχείρισης Δημόσιων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς

Η πρώτη επίσημη συνάντηση για την παρουσίαση του έργου με τίτλο: “Ανάπτυξη Συστήματος Τηλεματικής Διαχείρισης Δημόσιων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και καινοτόμες δράσεις ενημέρωσης πολιτών της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας”, από τις εταιρίες TREDIT S.A., INFOTRIP S.A. και AMCO S.A., οι οποίες είχαν αναλάβει σε συνεργασία την υλοποίησή του, πραγματοποιήθηκε σήμερα (Μ. Τρίτη 30 Μαρτίου 2010) στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου............


Οι εταιρίες παρoυσίασαν την εφαρμογή ομογενοποίησης και διαχείρισης τηλεματικών δεδομένων, η οποία επιτρέπει την συλλογή πληροφοριών (θέσεις οχημάτων, προβλέψεις χρόνων άφιξης οχημάτων σε στάσεις κλπ.) από πολλαπλές πηγές όπως τα Αστικά και Υπεραστικά ΚΤΕΛ, μέσω αυτοματοποιημένων διεπαφών και διαδικασιών επικύρωσης των δεδομένων.
Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ο διαχειριστής της εφαρμογής να μπορεί να εισάγει χειροκίνητα με τη χρήση ενός wizard, συμβάντα όπως έκτακτα γεγονότα, συνθήκες οδικού δικτύου, ατυχήματα, εργασίες επί των οδών κ.α.
Η παρουσίαση των συμβάντων/δεδομένων γίνεται τόσο σε πινακοποιημένη μορφή όσο και σε ψηφιακό διαδραστικό χάρτη για μεγαλύτερη ευκολία και ακρίβεια. Παράλληλα, παρουσιάστηκε η διαδικτυακή εφαρμογή οδηγού πόλης, η οποία επιτρέπει στους χρήστες την αναζήτηση σημείων ενδιαφέροντος για το Νομό Αιτωλοακαρνανίας και τον εντοπισμό τους στο χάρτη, το σχεδιασμό ταξιδιού εντός του Νομού από/προς στάση Μέσου Μαζικής Μεταφοράς, από/προς διεύθυνση, από/προς σημείο ενδιαφέροντος ή και συνδυασμό των παραπάνω, καθώς και ενημέρωση για την κυκλοφοριακή κατάσταση του Νομού με την προβολή κυκλοφοριακών συμβάντων στον χάρτη.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ενώ αναμένεται να είναι άμεσα ορατά τα οφέλη από τη χρήση των εφαρμογών τόσο για την νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας, όσο και για τους πολίτες του νομού.

Εκπόνηση μελέτης για την «αποκατάσταση – αναστήλωση των Αρχαίων Θεάτρων των Οινιαδών και της Πλευρώνας»

Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με σκοπό την εκπόνηση μελέτης για την «αποκατάσταση – αναστήλωση των Αρχαίων Θεάτρων των Οινιαδών και της Πλευρώνας» και με συμβαλλόμενα μέρη τη Ν.Α Αιτωλ/νίας,το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού,το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων, αποφάσισε κατά τη χθεσινή της (Μ. Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010) συνεδρίαση η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Ν.Σ.μετά την εισήγηση του Αντ.Π.Κατσούλη


Η προγραμματική σύμβαση χρηματοδοτείται αποκλειστικά από πόρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, είναι της τάξης των 125 χιλιάδων ευρώ, από τα οποία το ποσό των 65 χιλιάδων ευρώ αφορά τη μελέτη του Αρχαίου Θεάτρου της Νέας Πλευρώνας και το ποσό των 60 χιλιάδων ευρώ τη μελέτη του Αρχαίου Θέατρου των Οινιαδών .
Η μελέτη περιλαμβάνει δυο υποέργα συμπληρωματικών ανασκαφικών ερευνών, αρχιτεκτονικής και τοπογραφικής απεικόνισης, πρότασης φωτισμού και καθαρισμού των αρχαιολογικών χώρων, καθώς και την εκπόνηση ειδικής μελέτης αποκατάστασης και αναστήλωσης των δυο αυτών Αρχαίων Θεάτρων.
Κρίνεται δε αναγκαία η ολοκλήρωση της μελέτης μέχρι τις αρχές του 2011 – έστω και τμηματικά – έτσι ώστε να κατατεθεί στο περιφερειακό σκέλος των προγραμμάτων πολιτισμού και να ενταχθούν τα δυο αυτά σημαντικά έργα για χρηματοδότηση από τους πόρους του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.
Όπως τόνισε στην εισήγηση του ο Αντινομάρχης Παναγιώτης Κατσούλης, με τις συστηματικές και συνεχείς παρεμβάσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας η πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά του νομού διασώζεται, προστατεύεται και αναδεικνύεται, ενώ ταυτόχρονα παρέχεται το πλέον ισχυρό κίνητρο στην πολιτεία ώστε να πράξει και εκείνη τα δέοντα από τη δική της πλευρά.

Παύλος Μοσχολιός : ΄΄Λιγότερες Γιορτές το καλοκαίρι για να χρηματοδοτηθεί το Πρόγραμμα Συν-Κοινωνία΄΄.

Τη συνέχιση του προγράμματος Συν-Κοινωνία με χρηματοδότηση από το Δήμο Αγρινίου με οικονομικούς πόρους που θα προκύψουν από την περικοπή των πολιτιστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση του (Δευτέρα 29 Μαρτίου), έπειτα από πρόταση του Δημάρχου κ. Παύλου Μοσχολιού.



Αυτή η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης κοινωνικής πολιτικής που ακολουθεί ο Δήμος Αγρινίου, καθώς μέσα από το πρόγραμμα Συν-Κοινωνία μετακινούνται κυρίως δημότες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα αλλά και άλλες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αγρινίου στα πλαίσια του προγράμματος Συν- Κοινωνία είχε υπογράψει σύμβαση με το Αστικό ΚΤΕΛ για τη λειτουργία δύο γραμμών (τη Γραμμή Μ1 Άγιος Κωνσταντίνος- Πανεπιστήμιο και τη Γραμμή Μ2 Δοκίμι - Δύο Ρέματα), διασφαλίζοντας αξιόπιστη και οικονομική μεταφορά των επιβατών, με δρομολόγια ανά μισή ώρα και εισιτήριο 0,50 λεπτά, σύμβαση η οποία έληξε το Μάρτιο του 2010.

Ο κ. Μοσχολιός στην εισήγηση του τόνισε ότι, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου ακόμη και οι θεσμοθετημένοι πόροι της Αυτοδιοίκησης μειώνονται, το πρόγραμμα Συν-Κοινωνία πρέπει να συνεχιστεί.

« Το πρόγραμμα Συν-Κοινωνία έτυχε μεγάλης αποδοχής από τους κατοίκους. Τους δεκατέσσερις μήνες μετακινήθηκαν πάνω από 300.000 επιβάτες και αυτό γιατί μέσα από τη σύμβαση που υπογράψαμε είχαμε συμφωνήσει να πραγματοποιούνται δρομολόγια ανά μισή ώρα με φθηνό εισιτήριο. Παράλληλα το πρόγραμμα συμβάλει ουσιαστικά στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση κυρίως στο κέντρο της πόλης.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι αυτή η δραστηριότητα πρέπει να συνεχιστεί για τους παραπάνω λόγους αλλά και γιατί με τη δημοτική συγκοινωνία μετακινούνται κυρίως δημότες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα που πλήττονται περισσότερο το τελευταίο διάστημα.

Η Δημοτική Αρχή οφείλει στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε να σταθεί αρωγός σε αυτές τις ομάδες.

Προτιμώ να γίνουν λιγότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι και να εξοικονομήσουμε από εκεί χρήματα ώστε να ενισχύσουμε τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Δεν μπορεί το φετινό καλοκαίρι να διοργανώσουμε πληθώρα εορτών και να υπάρχουν συμπολίτες μας που δε θα τους έχουμε στηρίξει με τις πολιτικές μας.

Θέλω, λοιπόν, να ζητήσω την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να συνεχίσουμε το πρόγραμμα Συν –Κοινωνία με το ποσό των 131.500,00 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που λειτουργούσε έως σήμερα».

Στο Δήμο Αγρινίου το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας μετά από απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας

Την πώληση του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος (επί της οδού Αναστασιάδη), στο Δήμο Αγρινίου, ενέκρινε το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας.

Το τίμημα προσδιορίσθηκε στο ποσό των 2.585.000 (δύο εκατομμυρίων πεντακοσίων ογδόντα πέντε χιλιάδων Ευρώ), το οποίο δεν απέχει από την προσφορά που είχε καταθέσει ο Δήμος Αγρινίου που ανέρχονταν στο ποσό των 2.500.000 Ευρώ, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται, ότι το ενδιαφέρον του Δήμου Αγρινίου για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του κτιρίου, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη, είχε εκδηλωθεί πριν από δύο χρόνια, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του Δημάρχου κ. Παύλου Μοσχολιού, προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες για το χαρακτηρισμό του κτιρίου ως διατηρητέο μνημείο και του χώρου ως κοινόχρηστο.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου.

Η απόκτηση του ακινήτου από το Δήμο Αγρινίου είναι μια σημαντική εξέλιξη, γιατί πρόκειται για ένα χώρο που πέρα από το συμβολισμό του ως κέντρο της εμπορικής και οικονομικής ζωής του τόπου, έχει σημαντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, και θα αξιοποιηθεί για ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως «Δημοτική Πινακοθήκη», αφού διαθέτει επαρκείς και κατάλληλους χώρους.

Αναφερόμενος στην απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος για την πώληση του κτιρίου στο Δήμο, ο κ. Μοσχολιός έκανε την εξής δήλωση: «Με συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες επί μία διετία και βεβαίως με τη θετική ανταπόκριση της Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας, καταφέραμε να προασπίσουμε τα συμφέροντα του Δήμου και να εξασφαλίσουμε ένα χώρο σημείο αναφοράς για την πόλη, με το μικρότερο δυνατό τίμημα.

Η απόκτηση του ακινήτου είναι καθοριστική γιατί έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό, αυτό της έλλειψης χώρων πολιτισμού στην πόλη»

Έκκληση του ΟΗΕ για άρση των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις για ανθρώπους με HIV

H UNAIDS, ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της επιδημίας AIDS, καλεί τις κυβερνήσεις 52 χωρών να άρουν τους περιορισμούς στην είσοδο και την παραμονή ανθρώπων θετικών στον HIV.

«Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν σήμερα αυτοί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Δεν βασίζονται στο σκεπτικό της δημόσιας υγείας και στερούν από ανθρώπους τα βασικά τους δικαιώματα» δήλωσε ο επικεφαλής της UNAIDS Μισέλ Σιντιμπέ, μιλώντας σε...




«Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν σήμερα αυτοί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Δεν βασίζονται στο σκεπτικό της δημόσιας υγείας και στερούν από ανθρώπους τα βασικά τους δικαιώματα» δήλωσε ο επικεφαλής της UNAIDS Μισέλ Σιντιμπέ, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο της οργάνωσης.

«Ζητάμε παγκόσμια ελευθερία των μετακινήσεων για τους ανθρώπους που ζουν με τον HIV» είπε.

Οι βουλευτές 128 χωρών που συμμετείχαν στο συνέδριο της Ταϊλάνδης στήριξαν την έκκληση της UNAIDS.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, πλήρης απαγόρευση εισόδου για τους οροθετικούς ισχύει σήμερα σε 11 χώρες, όπως η Σιγκαπούρη και η Κίνα, ενώ άλλες χώρες όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία επιβάλλουν άλλους περιορισμούς όπως η άρνηση παροχής άδειας παραμονής.

Ο Σιντιμπέ εξήγησε ότι πολλοί από τους περιορισμούς αυτούς επιβλήθηκαν τη δεκαετία του 1980 όταν η νέα ασθένεια του AIDS (επίκτητη ανοσολογικής ανεπάρκεια) προκάλεσε παγκόσμιο πανικό. Έκτοτε, όμως, έρευνες έδειξαν ότι η ελευθερία μετακίνησης των οροθετικών δεν θα επιδείνωνε την κατάσταση.

Οι ΗΠΑ κατήργησαν την απαγόρευση εισόδου για οροθετικούς μόλις φέτος τον Ιανουάριο, ενώ το θέμα εξετάζεται τώρα από τις κυβερνήσεις της Κίνας και της Ουκρανίας.

Στο «πόδι» βρίσκονται οι δήμαρχοι της χώρας,Την ίδια ώρα διατυπώνουν προβληματισμό για την υλοποίηση του «Καλλικράτη»Μεσολόγγι, θα λάβει χώρα η πρώτη σύσκεψη της ΤΕΔΚ

Στο «πόδι» βρίσκονται οι δήμαρχοι της χώρας, οι οποίοι αντιδρούν για τη μείωση των κρατικών πόρων, γεγονός που τους εμποδίζει, όπως υποστηρίζουν, να αντεπεξέλθουν στις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις, όπως είναι η καταβολή των μισθών των εργαζομένων.Την ίδια ώρα διατυπώνουν προβληματισμό για την υλοποίηση του «Καλλικράτη» λόγω έλλειψης της απαραίτητης χρηματοδότησης. Μάλιστα, η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) σε απόφαση που πήρε χθες κατά πλειοψηφία (μειοψήφησαν οι δήμαρχοι που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ) αποφάσισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας στις 8 Απριλίου και για μία ημέρα οι ΟΤΑ να μην ασκήσουν καμία κρατική αρμοδιότητα, εκτός από αυτές που είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα (π.χ. αποκομιδή απορριμμάτων)....





Την ίδια ημέρα, στις 11 το πρωί, οι δήμαρχοι του λεκανοπεδίου θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας.

Ταυτόχρονα, η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) απέστειλε χθες επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, με την οποία εκφράζει τον προβληματισμό της για τις μειώσεις ανά μήνα στους καταβαλλόμενους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, οι οποίες ξεπερνούν το 35%.

«Η εξέλιξη αυτή έχει ως συνέπεια οι δήμοι να ασφυκτιούν περαιτέρω οικονομικά, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις τρέχουσες οικονομικές τους υποχρεώσεις και κυρίως τις μισθολογικές», αναφέρεται στην επιστολή των αιρετών.

Επιπλέον εκφράζουν την άποψη ότι «η πορεία υλοποίησης του προγράμματος «Καλλικράτης» τίθεται εν αμφιβόλω» και στην κατεύθυνση αυτή ζητούν από τον υπουργό να περιοριστούν οι μειώσεις των κονδυλίων στο ελάχιστο, αρχής γενομένης από τον μήνα Απρίλιο.

Στο μεταξύ, η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, ύστερα από αίτημα της «Ανοιχτής Πόλης». Η δημοτική αρχή ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Μάιο θα παρουσιάσει στοιχεία και προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στον Δήμο Αθηναίων

Σήμερα Μεγάλη Τρίτη 30 Μαρτίου στις 11.οο ,στο Ξενοδοχείο Θεοξένια στο Μεσολόγγι, θα λάβει χώρα η πρώτη σύσκεψη της ΤΕΔΚ στα πλαίσια τη ς διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και τους φορείς της αυτοδιοίκησης για τον "Καλλικράτη". Κλήθηκαν να συμμετάσχουν δήμαρχοι, νομαρχιακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων.Και ενώ το τοπίο όσο αναφορά τα όρια των νέων δήμων δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμη κάποιοι μαθαίνουμε βιάζονται να δηλώσουν την υποψηφιοτητά τους. Ήδη για το Μεσολόγγι όπως μαθαίνουμε…έχουμε την πρώτη υποψηφιότητα αυτή του Γιάννη Καρανικόλα, ο οποίος λένε πως έκανε και επίσημα αίτηση για το χρίσμα??? Ο κ. Καρανικόλας είναι γιατρός και το 2006 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο Πρεβεζάνου!